YÜZ GERME (FACE LİFT) Nedir ?
Yuz germe veya Ritidektomi olarak da adlandırılan hastanın alın, yüz ve boyun derisindeki sarkık ve düzensizlikler giderilerek yanak ve boyundaki fazla olan yağ dokuları alınıp ya da dokularin anatomik olarak olması gereken yerlere getirilerek oraya sabitlenir ve yüz dokularına yag takviyesi yapılır. Gerektiğinde yüz germe işlemiyle birlikte laser ile derinin soyma, dolgu veya botoks gibi tamamlayıcı işlemler de yapılmaktadır.
KİMLER YÜZ GERME AMELİYATI OLABİLİR ?
Yüz ve boyun derisinde yaşlanmayla beraber sarkmalar başlayan kişiler yüz germe estetiği için ideal adaylardır diyebiliriz. Bu hastaların sağlık durumunun iyi ve yüzündeki elastikiyetini kaybetmemiş olması tedavi için çok önemlidir. Genellikle orta yaş (30-50 yaş arası) ve 50 yaş üstü tüm sağlıklı kişilere bu estetik işlem uygulanabilmektedir. Ciltteki sarkma ve düzensizliklerin en büyük nedeni yaş kaynaklı deformasyonlardır. Yaşlanma belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Cildin kalinliginda ve goruntusunde degisiklik
- Cildin gevşemesi nedeniyle yüzde oluşan sarkma,
- Burun ve ağız arasında köşe kısımlarda derinleşen kıvrım çizgileri,
- Alt kısımdaki yağın kaybolması nedeniyle incelen yüz derisi,
- Yanaklarda ve çenede ortaya çıkan büzülme,
- Boynun görünen kısımlarının aşırı yağlanması
- Kişilerde yaşlanma belirtilerini; yerçekimi, güneş, sigara, stres ve kalıtımsal vb. gibi nedenler hızlandırmaktadır.
YÜZ GERME AMELİYATI ÖNCESİ NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
Hastaların, ameliyattan yaklaşık 3 hafta önce sigarayı bırakmaları önerilir. Ameliyattan 1-2 hafta önce doğum kontrol hapının alımı durdurulmalıdır. Kan sulandırıcı özelliği olan ilaç ve bitki çaylarının kullanımına son verilmesi gerekir. Ameliyat öncesinde oje, takı, lens çıkarılmalıdır. Hastaların kullanması gereken ilaçları, muayene sırasında hekimlerine bildirmeleri ve planlamanın bu doğrultuda yapılması gerekir.
YÜZ GERME ESTETİK AMELİYATININ RİSKLERİ NELERDİR ?
Yüz germe ameliyatı birçok operasyon gibi bazı komplikasyonlara neden olabilir. Bunlardan bazıları küçük cerrahi dokunuşlarla kısa sürede düzeltilebilirken uzun süreli ya da kalıcı olan komplikasyonlar ise nadiren ortaya çıkmakla beraber komplikasyonun durumuna göre tekrar cerrahi müdahaleyle düzeltilebilir. Ameliyat sonrası ortaya çıkabilen bazı istenmeyen durumlar şunlardır:
- Kanama
- Enfeksiyon
- Cildin alt kısmında toplanan kan birikmesi (hematom)
- Yara izinin kabarık ve kırmızı halinde iyileşmesi
- Yanaklarda ve çenede ortaya çıkan büzülme,
- Sinirlerin zarar görmesiyle oluşan geçici his kaybı
- Kesi bölgelerinde ortaya çıkan geçici saç dökülmesi
Bu komplikasyonlar eğer yüz germe ameliyatları bu işte uzman ve tecrübeli cerrahlar tarafından yapılırsa oluşma riski çok düşüktür.
YÜZ GERME İŞLEMİ KAPSAMINDA NELER YAPILIR?
Yüz germe ameliyatları, müdahalenin yapılacağı bölge ve yönteme göre şu şekilde ayrılabilir:
- Endoskopik Yüz Germe
- Klasik Yüz Germe
- Mini Yüz Germe
- Orta Yüz Germe
- Boyun germe ve boyna liposuksin
YÜZ GERMEDE AMELİYAT SONRASI İYİLEŞME SÜRECİ NASILDIR?
Yuz germe ameliyatalarindan sonra genelde hastalar pek agridan sikayet etmemektedirler ancak bu durum hastanin agri esigine bagli olabilir. Agrisi olan hastalar, ağrıları azaltmak amacıyla cerrahının önerdiği ağrı kesici ilaçları kullanabilir. Ayrıca hasta, ağrıyı hafifletmek ve yüzündeki şişliği azaltmak için yüzüne soğuk kompleks uygulayabilir.